Een uitgebreid assortiment aan hardhoutsoorten.

Duurzaam met Novum Timber

Kennis en kunde is essentieel

Novum Timber heeft de mogelijkheden om kwalitatief en legaal hout te importeren. Dit is essentieel voor de basis van onze onderneming. Wij streven ernaar om een mooi en eerlijk product te leveren tegen een betaalbare prijs. Hierin is een goede communicatie essentieel, zowel intern als met onze leveranciers in de landen van herkomst.

Voor onze afnemers zijn wij een volwaardig leverancier: snelle levertijden, kwaliteit, kennis en kunde en natuurlijk een scherpe prijs. Kortom, een leverancier die weet wat de behoeften van haar klant zijn.

Onze houtsoorten

Wij voeren een uitgebreid assortiment aan soorten hardhout. Wij verhandelen aantoonbaar legaal hardhout. Uitgebreide informatie over de houtsoort, zoals bewerkingsmogelijkheden, oorsprong en hardheid van het hout vind je op de pagina’s van de houtsoort.

Abiurana

Brazilië

Familie: Sapotaceae.

Abiurana wordt 20 tot 40 meter hoog met een diameter van 0,3 tot 0,9 meter. De takvrije stam is 9 - 21 meter. De stam is cilindrisch of kan aan de voet tot 3,5 meter hoog gegroefd zijn. De stamvoet is gezwollen en/of heeft wortellijsten.

Abiurana-kernhout is rozebruin tot roodbruin met een flauwe streep- of vlamtekening en heeft geen opvallende geur of glans. Het 20 - 100 mm brede spint is geelbruin tot lichtbruin en duidelijk lichter dan het kernhout. Het hout kan 0,3 - 0,9% kiezel bevatten.

Draad: recht tot onregelmatig, soms een lichte kruisdraad.

Nerf: fijn.

Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 1

Volumieke massa: (1100-)1030- 1170(-1250) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1280 kg/m3.

Toepassingen: constructiehout ook in zoet- en zeewater, sluisdeuren, palen, damwand, beschoeiing, vloerdelen, draaiwerk en meubelen.

Angelim Vermelho

Brazilië

Familie: Leguminosae (Mimosaceae).

Agelim Vermelho is een tot 65 meter hoge, rechte, cilindrische boom, vaak met vrij hoge wortellijsten. De takvrije stam is 20 - 30 meter lang en de diameter is 1,10 - 1,80 meter.

Vers gezaagd kernhout is geelbruin gekleurd, gewoonlijk met strepen en vaak met een oranjeachtige tint, nakleurend tot roodbruin. Het spint is rozeachtig en niet altijd scherp afgetekend van het kernhout. Vers en droog heeft angelim vermelho een opvallende ranzige (boterzure) geur, die pas na lange tijd verdwijnt.

Draad: Meestal vrij sterke kruisdraad.

Nerf: Grof.

Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 1

Ook te verkrijgen in FSC 100% vraag naar onze mogelijkheden.

Volumieke massa: (950-)1000 (-1050) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1450 kg/m3.

Toepassingen: Zwaar constructiewerk als water-, bruggen- en scheepsbouw, havenwerken en damwand. Verder voor draglineschotten, steenvormen, gevlochten scheidingswanden, wagenbodems, bedrijfsvloeren en werkbanken. Ook geschikt voor geluidwerende schermen, anti-parkeerpalen, fruitboompaaltjes enz.

Azobe

Kameroen, Gabon

Familie: Ochnaceae

De Azobe heeft een hoogte circa 40 meter (maximaal 50 meter), met een 25 - 30 meter lange, vaak enigszins ovale, takvrije stam met vaak een lichte kromming. De diameter is maximaal 1,5 - 1,8 meter en de stamvoet is meestal enigszins gezwollen.

Azobé wordt in Nederland hoofdzakelijk ingevoerd als zaaghout, lengte 4 - 10 meter, met diameters van 0,5 - 1,5 meter en wordt op bestelling op maat gezaagd. Gedeeltelijk worden ook in bepaalde maten gezaagd hout- en eindproducten (damwand) geïmporteerd.

Draad: Meestal kruisdraad of onregelmatige draad

Nerf: Grof

Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 1

Alleen te verkrijgen in FSC 100% vraag naar onze mogelijkheden.

Volumieke massa: (940-)1060 (-1100) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100-1300 kg/m3.

Toepassingen: constructiehout ook in zoet- en zeewater, sluisdeuren, palen, damwand, beschoeiing, vloerdelen, draaiwerk en meubelen.

Bilinga

Kameroen

Familie: Rubiaceae

De Belinga heeft een hoogte 40 - 50 meter met een 20 - 30 meter lange, cilindrische takvrije stam. De diameter is 0,6 - 1,2 meter, maximaal 1,5 meter. Oude bomen hebben meestal een lage wortelaanzet.

Aanvoer: zaaghout en gekantrecht hout.

Draad: kruisdraad, ook wel warrige of golvende draad.

Nerf: grof.

Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 1

Alleen te verkrijgen in FSC 100% vraag naar onze mogelijkheden.

Volumieke massa: (660-)750 (-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1150 kg/m3.

Bilinga is geschikt voor veel bouwconstructies, zowel binnen- als buitenwerk, en als constructiehout in de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, brugdekken, gordingen enz. Andere toepassingen zijn parkbanken, hekken, poorten, pergola's, bedrijfsvloeren, wagonvloeren, dwarsliggers, parket, meubelen, beeldhouw- en draaiwerk, inlegwerk enz.

Cumaru

Brazilië

Familie: Leguminosae (Papilionaceae)

De Camura heeft een hoogte ongeveer 30 meter, maximaal 50 meter, met een goed gevormde, rechte takvrije stam van 18 - 24 meter lang. De diameter is maximaal 1,2 meter.

Aanvoer: gekantrecht hout.

Draad: kruisdraad.

Nerf: matig grof.

Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 1

Ook te verkrijgen in FSC 100% vraag naar onze mogelijkheden.

Volumieke massa: (850-)1050 (-1200) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Toepassingen: zware duurzame constructies, damwand, geluidsschermen, brug- en steigerdekken, vrachtwagenvloeren, straatmeubilair, boten- en scheepsbouw, buitenbetimmeringen, fineer voor meubelen, draaiwerk, sjoelschijven, beeldhouwwerk, surrogaat voor pokhout (niet voor lagers) enz.

Guariuba

Brazilië

Atibt
guariuba

Andere namen
Murure (Bolivia), guariuba, oiticica amarela, oiticica da mata, quariuba, tatajuba amarela (Brazilië), aji, guariuba, moral (Colombia), moral bobo, mata palo, pituca (Equador), capinuri, murere, guariuba, turupay amarillo (Peru).

Botanische naam
Clarisia racemosa Ruiz & Pav.

Familie
Moraceae.

Groeigebied
Tropisch Zuid-Amerika.

Boombeschrijving
Hoogte 25-35(-40) m, met in het algemeen een goed gevormde stam zonder gebreken en wortelaanlopen, takvrije stam 15-18 m, diameter 0,5-0,8(-0,9) m.

Aanvoer
Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving
Het smalle, 20-50 mm brede, witte tot lichtgele spint is vers duidelijk te onderscheiden van het kernhout dat vers helder geel is en nadonkert tot bruin/roodbruin met onder bepaald licht een goudkleurige glans. Vaak kan door golvende draad een aantrekkelijke tekening ontstaan. Droog heeft guariuba geen opvallende geur.

Houtsoort
loofhout

Draad
Recht, soms onregelmatige draad of kruisdraad.

Nerf
Matig grof.

Volumieke massa
(560-)690- 770(-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1200 kg/m3.

Werken
Gering.

Drogen
Aan de lucht drogen gaat snel zonder veel problemen van vervormen en het onstaan van oppervlaktescheurtjes. Versneld drogen dient voorzichtig te gebeuren om langsscheuren en eindscheuren te vermijden.

Bewerkbaarheid
Guariuba is, zowel met handgereedschappen als met machines, matig goed tot goed te bewerken. Hout met kruisdraad vereist hardmetaal gereedschap om een glad oppervlak te verkrijgen; het heeft een afstompende werking op gereedschap door aanwezigheid van kiezel. Hardmetalen snijgereedschap wordt aanbevolen. Droog guariuba bevat 0,2-1% kiezel. Het laat zich goed schillen en snijden na gestoomd te zijn bij 65 °C.

Spijkeren en schroeven Goed, spijkers houden goed.Bij schroeven wordt voorboren aanbevolen.
Lijmen
Goed. Guariuba kan worden gelamineerd.

Buigen
Niet bekend.

Oppervlakafwerking
Goed.

Duurzaamheid
Schimmels -grondcontact 1.-bovengronds 1.Termieten matig duurzaam.Drooghoutboorders duurzaam.

Ook te verkrijgen in FSC 100% vraag naar onze mogelijkheden.

Impregneerbaarheid
Kernhout zeer moeilijk.Spint matig moeilijk.

Bijzonderheden
Cellulose 45%, hemicellulose 17%, lignine 30%.

Toepassingen
Constructiehout binnen en buiten, tuinhout, binnen- en buitentimmerwerk, deuren, schroten, rabat, trappen, vloeren en parket, (tuin)meubelen, decoratief snijfineer en triplex en draaiwerk.

Ipê

Brazilië

Familie: BIGNONIACEAE (ANGIOSPERM)

Botanische naam
Tabebuia serratifolia (Vahl), Tabebuia ipé (Mart.) Standl., T. cassinioides DC., T. guayacan Hemsl., T. longiflora Standl.

Groeigebied
Tropisch midden- en zuid-Amerika.

Boombeschrijving
De vele soorten en het grote verspreidingsgebied zijn er de oorzaak van dat de afmetingen van de bomen en de houteigenschappen sterk verschillen. Hoogte 30-40(-65) m met een diameter van 0,6-0,9(-1,8) m. De takvrije rechte cilindrische stammen kunnen tot 8-40 m lang zijn en hebben aan de voet soms wortelaanzetten.

Houtbeschrijving
Het groenachtig bruine tot groenachtig geelbruine kernhout is duidelijk te onderscheiden van het geelachtig grijze 40-80 mm brede spint. De kern vertoont dikwijls lichte tot donkere zones waardoor het enigszins gestreept kan lijken. Ook als er kruisdraad aanwezig is, kan door de lichtval een decoratieve fijne streeptekening aanwezig zijn. Ipé heeft een vrij gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. Het hout bevat de inhoudsstof lapachol die op het langsvlak als (groen)gele streepjes zichtbaar is. Lapachol kleurt in aanraking met ammonia rood, waardoor ipé van bijvoorbeeld demerara groenhart is te onderscheiden. Het hout is zeer hard en sterk, moeilijk splijtbaar en zeer elastisch.

Draad
Recht, soms kruisdraad of onregelmatige draad.

Nerf
Fijn.

Volumieke massa
(950-)1050 (-1150) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1200-1300 kg/m3.

Bewerkbaarheid
Door zijn hoge volumieke massa moeilijk te bewerken en snijvlakken stompen snel af. Bij het schaven wordt aanbevolen kleine snijhoeken te gebruiken om problemen bij kruisdraad te voorkomen. Ipé laat zich glad afwerken. Een goede afzuiging van het houtstof wordt aanbevolen, aangezien het vrijkomende lapachol stof bij daarvoor gevoelige mensen een huidaandoening (dermatitis) kan veroorzaken.

Oppervlakafwerking
Goed.

Duurzaamheidklasse: 1

Toepassingen
Voornamelijk voor constructiewerken (bruggen- en scheepsbouw en havenwerken), dwarsliggers, buiten- en binnentimmerwerk, parket, vloeren, meubels, draaiwerk, snijwerk, bedrijfsvloeren, schuttersbogen, houten hengels, wandelstokken, gereedschapsstelen (als vervanging voor hickory of essen), tuinhout, tuinmeubilair, zou een van de beste houtsoorten zijn voor spaken in houten wielen in de rijtuigbouw. In Brazilië veel gebruikt in de carrosseriebouw.

Maçaranduba

Brazilië

Familie: Sapotaceae

Maçaranduba: hoogte 30 - 45 meter. De rechte cilindrische takvrije stam is (15-)18-20(-25) meter lang en heeft een diameter van 0,6 - 0,8 meter, maximaal 1,8 meter. Oude bomen hebben tot 1,0 meter hoge wortelaanlopen.

Draad: recht, soms iets golvend of enigszins kruisdradig.

Nerf: fijn.

Duurzaamheid: duurzaamheidsklasse 1

Volumieke massa: (850-)1050 (-1200) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1050-1350 kg/m3

Toepassingen: waterbouwkundige constructies in paalwormvrije gebieden, brugdekken, vloeren, dwarsliggers en tuinhout. Verder voor draaiwerk, knoppen en grepen, blaasinstrumenten, parket- en strokenvloeren en voor vioolstrijkstokken als vervanger van pernambuco en biljartkeus.

Mirindiba

Brazilië

Familie: COMBRETACEAE (ANGIOSPERM)

Mirindiba: Het hout is lichtgeel tot geelbruin, soms met roodachtige nerven. Het spinthout is duidelijk afgebakend. De nerf is recht en de textuur is medium. Dichtheid bij 12% vochtgehalte: 0,93 g/cm3.

Het afstompende effect is vrij hoog; schillen wordt niet aanbevolen of zonder interesse en het snijden is naar verluidt goed. Spijkeren is goed, maar voorboren is noodzakelijk. Lijmen is slecht. Het droogt langzaam. Mirindiba is matig bestand tegen schimmels en is duurzaam tegen droge houtboorders; spinthout afgebakend (risico beperkt tot spinthout).

Mirindiba kan voor meerdere toepassingen gebruikt worden zoals: • interieur: b.v. vloeren, gesneden fineer, schrijnwerk, lijstwerk • exterieur: b.v. Tuinhout, scheepsbouw, zwaar timmerwerk, schrijnwerkerij

Duurzaamheidsklasse: 2

Referenties • Afdeling Bosbouw CIRAD

Mukulungu

Congo

Familie: Sapotaceae

Mukulungu: Hoogte 20 - 30 (- 40) meter met een diameter van 0,7 - 1,2 meter, maximaal 2,0 meter. De stam is recht en cilindrisch en tot 20 - 25 meter takvrij.

Draad: recht, soms kruisdraad.

Nerf: fijn en gelijkmatig.

Duurzaamheid: duurzaamheidsklasse 1

Alleen te verkrijgen in FSC 100% vraag naar onze mogelijkheden.

Volumieke massa: (800-)920- 960(-1030) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1200 kg/m3.

Toepassingen: geschikt voor fineerfabricage, het zou dan als vervanger van makoré kunnen dienen. Dit in ons land nog weinig bekende hout kan worden toegepast voor waterbouwkundige toepassingen, brugdekken, carrosseriebouw, geveltimmerwerk, traptreden, betimmeringen en parket(vloeren). Mukulungu is goed bestand tegen zuren en komt daarom in aanmerking voor toepassing in de chemische industrie.

Tanimbuca

Brazilië

Familie: COMBRETACEAE (ANGIOSPERM)

Het hout is lichtgeel tot geelbruin, soms met roodachtige nerven. Het spinthout is duidelijk afgebakend. De nerf is recht en de textuur is medium. Dichtheid bij 12% vochtgehalte: 0,93 g/cm3.

Het afstompende effect is vrij hoog; schillen wordt niet aanbevolen of zonder interesse en het snijden is naar verluidt goed. Spijkeren is goed, maar voorboren is noodzakelijk. Lijmen is slecht. Het droogt langzaam. Tanimbuca is matig bestand tegen schimmels en is duurzaam tegen droge houtboorders; spinthout afgebakend (risico beperkt tot spinthout).

Tanimbuca kan voor meerdere toepassingen gebruikt worden zoals: • interieur: b.v. vloeren, gesneden fineer, industriële of zware vloeren, schrijnwerk, lijstwerk • exterieur: b.v. Tuinhout, scheepsbouw, zwaar timmerwerk, schrijnwerkerij

Duurzaamheidsklasse: 2

Referenties • Afdeling Bosbouw CIRAD

Tatajuba

Brazilië

Familie: Moraceae.

Groeigebied
Brazilië, Guyana, Frans Guyana, Suriname.

Boombeschrijving
Hoogte 27-30 m. De takvrije rechte cilindrische stam is 18-21 m lang en heeft een diameter van 0,5-1,0 m. Uit de bast vloeit bij beschadiging een grote hoeveelheid kleverige zoete latex.

Houtbeschrijving
Het kernhout is vers geel gekleurd en soms bruin gestreept. Aan het licht blootgesteld kleurt het na tot roodachtig bruin of donkerbruin, vaak met een opvallende goudkleurige glans. Het spint is bleekgeel tot witachtig en is 30-40 mm breed.

Volumieke massa
(630-)700- 800-900(-980) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1070-1100 kg/m3.

Drogen
Langzaam. Bij droging bestaat de neiging tot vervorming. Bij versneld drogen treedt droogspanning op, die na droging door middel van conditioneren kan worden opgeheven.

Bewerkbaarheid
Goed. Zagen gaat gemakkelijk maar langzaam. Bij schaven wordt, in verband met de kruisdraad, een spaanhoek van 15-20( aanbevolen. Bewerkingen als groeffrezen en langgatboren vragen de nodige aandacht in verband met splinteren van het hout.

Oppervlakafwerking
Goed, met oplosmiddelhoudende verf en met een watergedragen systeem.

Duurzaamheidsklasse: 1

Bijzonderheden
Het hout van tatajuba komt zowel in uiterlijk als in veel eigenschappen overeen met iroko. Het is echter wat zwaarder en niet zo stabiel. Het vereist wat meer zorg bij het drogen. Tatajuba zou echter geen of minder gezondheid schadelijke stoffen en kalkinsluitingen bevatten.

Toepassingen
Als iroko, hoewel tatajuba wat minder stabiel is: kozijnen, ramen, trappen, deuren, gevelbekledingen, parket en binnenbetimmeringen, meubelen, scheepshuiden, spanten en tuinhout.

Garapa

Garapa

Brazilië

Duurzaamheidsklasse Klasse 2
Sterkteklasse Niet bekend
Toepassingen Zeer geschikt voor buitentoepassingen als vlonders, betimmeringen, schuttingen.

Volumieke massa Vers 950-1050 kg/m3. Bij 12% vochtgehalte 750-850 kg/m3.
Kleur Versgezaagd is Garapa hardhout lichtgeel kleurend. Bij blootstelling aan licht kleurt het hout naar lichtbruin tot roze-bruin.
Bijzonderheden Garapa is zeer vergelijkbaar met Bankirai, een hardhoutsoort uit Zuidoost-Azië .
Het hout heeft echter iets meer noesten, structuren en kleurverschil dan Bankirai.
Draad Recht tot onregelmatige kruisdraad
Nerf Matig grof
Stabiliteit Middelmatig
Drogen Garapa hout droogt langzaam, met enig risico op vervorming en droogscheurtjes
Hardheid Langsvlak 8520 N volgens Janka
Bewerkbaarheid Garapa hardhout is vers zonder problemen te verwerken.
Bij droog hout hebben de voorkomende kiezelkorrels een stek afstomend effect op het snijgereedschap.
Spijkeren/schroeven Goed maar voorboren noodzakelijk
Oppervlakafwerking De oppervlakafwerking van een Garapa vlonder is goed
Botanische naam Apuleia leiocarpa
Groeigebied Zuid-Amerika
Andere namen Ana, almendrillo amarillo, ferro, grápia
Algemeen Garapa hout kan alleen gedroogd worden toegepast
Familie Leguminosae/Caesalpiniaceae

Jatoba

Brazilië

Sucupira Preta

Brazilië

Wil je meer weten over houtsoorten
of over ons?

Neem gerust contact op: +31 (0)523 – 29 11 12 | info@novum-timber.nl.